Sigrid van Roosmalen vertelt over haar werk

 

Sigrid van Roosmalen designer

Sigrid van Roosmalen.

 

Designer Sigrid van Roosmalen studeerde in 2015 af aan AKV | St Joost in Breda. Een jaar later ontwierp ze het interieur van een loft op Strijp-S in Eindhoven. Daarbij werkte ze samen met Stone Natural Class. In het onderstaande interview vertelt ze over haar werk als designer.

 

1. Welke wensen had de klant?
De klant wenste een keukeneiland waarin alle functies van koken tot aan tafelen geïntegreerd waren. Keuken als verzamelpunt waarbij het bezoek aan kan schuiven en koken een gemeenschappelijke activiteit wordt. Dit betekende dat er om de keuken heen gelopen kan worden en dat deze dus niet aan muren grenst, tevens er een plek is waar men kan zitten en dus voldoende beenruimte is en daarnaast alle functies, denk aan kookplaat, oven, wasbak, vaatwasser en opbergruimte geïntegreerd zijn. Voor deze laatste eis is de positionering erg belangrijk. De kookplaat moet bijvoorbeeld in de buurt zijn van de gootsteen, en de stopcontacten op een plek waar men apparaten neer kan zetten. Ik vond dit een erg leuke uitdaging.

 

2. Wat waren jouw wensen naar Stone Natural Class?
Het blad moest een grove afwerking hebben en een brede rand hebben zonder dat deze te zwaar werd. Daarnaast is het belangrijk dat het aanrecht krasvast en onderhoudsvriendelijk is.
Stone Natural Class heeft vanuit de wensen gekeken naar de meest geschikte natuursteen en bewerkingen hiervan en vervolgens met samples deze opties besproken. Ik kon merken dat ze erg ervaren zijn in het adviseren over natuursteen, met name op technisch aspect. Voordat ik de definitieve tekening aanleverde hebben ze mij bijvoorbeeld geadviseerd over minimale afstanden tussen kraan en wasbak. Ook hebben ze extra opties gegeven zoals het verzinken van de kookplaat in het aanrecht.
Het contact met Stone Natural Class zag ik als een samenwerking. Er is een korte lijn tussen de specialisten van Stone Natural Class en mij als ontwerper. Hiermee konden we anticiperen op mogelijkheden en was er een snelle afwikkeling. Ik vond dit een hele prettige manier van werken.

 

3. Welke studie heb je gedaan?
Ik heb ruimtelijk ontwerp gestudeerd op de kunstacademie AKV | St Joost in Breda. Dit is een opleiding waarbij productontwerp en (interieur)architectuur samen komen. Ik heb er geleerd te ontwerpen vanuit een gegeven, alle opties te verkennen en dan pas te werken naar een eindresultaat. Juist dit proces spreekt mij erg aan omdat het hier draait om de functionaliteit en de vraag van de klant. Een huis is om in te wonen. Iedereen leeft anders. De specifieke eisen die hierbij horen zie ik als een mooie uitdaging waarbij ik klanten kan verrassen met een verfrissend ontwerp welke past in hun leefwereld.

 

4. Heb je altijd geweten dat je dit wilde doen?
Ik ben opgegroeid in een gezin van makers. Omdat mijn ouders veel zelf maakte, stond ik heel dicht bij het proces van bedenken, maken en inrichten. Een lege ruimte is een canvas waarop materiaal, kleur en vorm nog alle mogelijkheden hebben. Ontwerpen zit in mijn bloed en doe ik het allerliefst.

 

5. Heb je een voorkeur voor een materiaalsoort?
Ik ontwerp vanuit functie en vorm en elk ontwerp is anders en vraagt dus om ander materiaal. Juist daarom vind ik de samenwerking met Stone Natural Class zo prettig omdat zij mij goed adviseren en snel anticiperen op mijn vragen.

 

6. Wat is je inspiratiebron?
Ik haal mijn inspiratie uit alles wat ik in mijn leven doe, lees, zie en hoor. Personen die inspireren zijn vaak vrije denkers met vernieuwende ideeën.
Trendwatchers zoals Lidewij Edelkoord of zelfs vrienden die werken met nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld 3d printen. Een bijzonder ontwerper vind ik Hella Jongerius, zij heeft een artist-statement geschreven, een manifest waarin ze pleit voor duurzaam omgang met onze omgeving. Dit zijn onderwerpen waar iedereen mee te maken gaat krijgen en waar ik als ontwerper op anticipeer. De strakke ontwerpen met eenvoud van Dieter Rams met daarnaast de glooiende vormen die Charles en Ray Eames in hun producten integreren zijn voor mij voorbeelden van belangrijke visuele inspiratiebronnen.

 

7. Heb je een interieurdesigner of architect die je bewondert?
Ricardo Bofill. Een Catalaanse architect. Zijn architectuur is tevens binnen als buitenkant. Hij gebruikt vormen of materialen die al aanwezig zijn en maakt daar een variatie op. Ik vind het bijzonder om te zien hoe hij een deel van de omgeving in stand houd en er daarnaast een leefbare en bijzondere omgeving van weet te maken. Vooral de schaal waarin hij werkt is indrukwekkend. Op ‘Nowness’ kun je een mooi compilatie zien van een van zijn werken, de cementfabriek, welke nu zijn hoofdkantoor is. Daarentegen bewonder ik ook architecten die juist op compacte schaal werken met kleine budgetten. Zoals Alejandro Aravena met het project ‘Elemental’ waarbij er op een nieuwe manier naar social housing word gekeken. Met een klein bedrag en minimale grond word er een kader gebouwd waarin bewoners gemakkelijk en veilig hun huis kunnen uitbreiden als ze hiervoor middelen hebben.

Bekijk meer werk van Sigrid van Roosmalen

 

Foto’s van het door Sigrid van Roosmalen ontworpen interieur.

Interieur van loft Strijp-S.

Interieur van loft Strijp-S.

Keukenblad van Belgisch Hardsteen gevlamd

Keukenblad van Belgisch Hardsteen gevlamd.

Keukenblok in een loft op Strijp-S

Keukenblok in een loft op Strijp-S.

Keukenblok met blad van Belgisch Hardsteen gevlamd.

Keukenblok met blad van Belgisch Hardsteen gevlamd.

Badkamer van een loft op Strijp-S.

Badkamer van een loft op Strijp-S.
De wanden zijn bekleed met Acero gezoet (gestreepte steen) en Belgisch Hardsteen donker gezoet (donkere steen).

Toilet van een loft op Strijp-S.

Toilet van een loft op Strijp-S.
De wanden zijn bekleed met Acero gezoet (gestreepte steen) en Belgisch Hardsteen donker gezoet (donkere steen).