Ik maak altijd iets moois, een interview met Jos Bierings

 

Jos Bierings natuursteenbewerker

Jos Bierings, natuursteenbewerker bij Stone Natural Class.

 

Sinds januari 2018 werkt Jos Bierings als natuursteenbewerker bij Stone Natural Class. Dit bedrijf in het Brabantse Reusel maakt luxe natuursteenproducten voor de interieurs van exclusieve villa’s en imposante superjachten. De medewerkers? Die blijven er nuchter onder.

“We maken van alles van natuursteen: wastafels, baden, wanden en vloeren voor badkamers maar ook keukenbladen, vensterbanken en drempels. Laatst heb ik meegewerkt aan een marmeren vloer van Bianco Raffaello met een ingelegde bloemen van Blue Agate. Die vloer was prachtig. Dat vind ik gaaf aan mijn werk: dit voelt niet als werken. Dit is iets moois creëren.”

 

Verlijmen en bewerken.

Op basis van de ontwerptekening zagen of waterjetten Jos’ collega’s onderdelen steen op maat. Die komen bij de natuursteenbewerkers terecht. “Ik krijg losse delen die ik eerst met elkaar verlijm. Pas daarna bewerk ik de steen. Ik geef de randen een facet of een radius, een bolling: afhankelijk van wat er op de tekening staat. Uiteindelijk verfijn ik het polijstwerk: dat geeft de steen meer glans of kleur. Ik ben nu ook mee geweest naar een werf om onze natuursteenproducten op een megajacht te installeren. Dan zie ik echt van begin tot eind wat ik maak.”

 

Natuursteenbewerker JosBierings

Natuursteenbewerker Jos Bierings aan het werk in de werkplaats.

 

Van asbestsaneerder naar natuursteenbewerker.

Voordat Jos bij Stone Natural Class begon, werkte hij als asbestsaneerder. Enige kennis van of ervaring met natuursteen had hij dus niet. “In de afgelopen maanden heb ik de tijd gekregen om me te ontwikkelen en al veel geleerd. In het begin was het moeilijk. Er zijn zoveel steensoorten om te onthouden. Een harde soort vraagt om een andere manier van bewerken dan een zachte steensoort. Die ervaring bouw ik nu op. Ruud begeleidt me daarbij. Hij geeft me uitleg en helpt me. De sfeer is prima. Je helpt elkaar. En het is een klein team: dat vind ik fijn.”

 

Werkplaats Reusel Jos Bierings

Jos Bierings aan het werk in de werkplaats van Stone Natural Class in Reusel.